
STANDARDS COMMITTEE    8TH MARCH 2007 
 

CONSULTATION ON AMENDMENTS TO THE MODEL CODE OF 
CONDUCT FOR LOCAL AUTHORITY MEMBERS 

(Report by the Director of Central Services and Monitoring Officer) 
 
 

1. INTRODUCTION 
 
1.1 The Code of Conduct was introduced in November 2001 and came 

into force for all authorities in May 2002.  In September 2004, the 
Standards Board for England announced their intention to commence 
a consultation process to review the Members Code of Conduct.  The 
Committee contributed to this review in June 2005 and towards the 
Government consultation paper “Standards of Conduct in English 
Local Government:  The Future” in December 2005.  This 
represented the Government’s response to the recommendations of 
the Standards Board for amendments to the Model Code of Conduct.  

1.2 Subsequently, the Local Government White Paper “Strong and 
Prosperous Communities” published in October 2006 announced the 
Government’s intention to put in place a clearer, simpler and more 
proportionate Code of Conduct for Members of local authorities.  

 
1.3 The Government has now published a consultation paper seeking 

views on a proposed new Model Code of Conduct for Members by 
9th March 2007.  A copy of the consultation paper is enclosed for 
Members only. 

 
2. CONSULTATION  
 
2.1 The Government have invited responses to the consultation paper by 

way of eight questions.  The questions are set out in their entirety in 
Annex B to the consultation paper.  The Government have indicated 
that they would also welcome other comments and suggestions on 
the consultation paper.  For ease of presentation, suggested 
responses have been drafted sequentially for the Committee to 
consider.  

 
3. THE QUESTIONS 
 
3.1 Question 1 – Does the proposed text on the disclosure of 

confidential information strike an appropriate balance between 
the need to treat certain information as confidential, but to allow 
some information to be made public in defined circumstances 
when to do so would be in the public interest? 

 
 Suggested response – Although a balanced approach has been 

achieved in the proposed text for paragraph 3(a) (iii), it should be 
made clear that the rules on disclosure of information cover 
information received by a Member in his/her official capacity or which 
relates to the work of the Council to overcome any opportunity to 
claim that information disclosed was not received by the Member in 
his/her capacity as a Councillor.  The current draft also does not 
cover the case of a Member who discloses confidential information to 
a third party, perhaps for legitimate reasons, but places no similar 
obligation of confidentiality on the recipient, thus allowing that third 
party to publish the confidential information without redress. Perhaps 
an additional sub-paragraph should be drafted to cover this point. 



 
 It is noted that the Standards Board would issue guidance on how 

they would expect Members to interpret the nature of a “public 
interest”.  This guidance should suggest that the Authority’s 
Monitoring Officer or Deputy Monitoring Officer determine the public 
interest case as adopted by the District Council in their Constitution in 
relation to exempt information under the Local Government (Access 
to Information) (Variation) Order, 2006. 

 
3.2 Question 2 - Subject to powers being available to us to refer in 

the code  to  actions by members in their private capacity 
beyond actions which are directly relevant to the office of the 
member, is the proposed text which limits the proscription  of 
activities in members’ private capacity to those activities which 
have already been found to be unlawful by the Courts, 
appropriate ? 

 
 Suggested response – Yes – the proposed text appears to be 

appropriate.  Given the recent court judgement which suggested that 
the current Code of Conduct should apply even if the offending 
conduct had nothing specifically to do with the Members position as a 
Councillor, it would consequently appear appropriate that any conduct 
in a private capacity found to be unlawful by the courts should be 
subject to the code of conduct and not behaviour falling short of a 
criminal offence.   

 
3.3 Question 3 - Is the Code of Recommended Practice on Local 

Authority Publicity serving a useful purpose?  If the Publicity 
Code is abolished do consultees think some or all of its 
provisions should be promulgated in a different way eg. via 
guidance issued by local government representative bodies, or 
should authorities be left to make their own decisions in this 
area without any central guidance?  Should authorities not 
currently subject to the Publicity Code be required to follow it, or 
should the current position with regard to them be maintained? 

 
 Suggested response – Yes – The Code of Recommended Practice of 

Local Authority Publicity is serving a useful purpose and in the same 
way as the new single code of conduct will be applicable to all 
authorities, it would be appropriate if the Code was similarly 
applicable to all.   

 
3.4 Question 4 - Does the proposed text with regard to gifts and 

hospitality adequately combine the need for transparency as 
well as proportionality in making public information with regard 
to personal interests? 

 
 Suggested response – Currently the Code requires a Member to 

notify the Monitoring Officer should he/she receive any gift or 
hospitality over the value of £25.  Although there is no provision for 
such information to be made public in the register of interests, the 
declarations received are maintained locally in the same way as the 
Register of Financial and Other Interests and it would seem 
reasonable to open the “gift” register to inspection by the public.  After 
all, the Board always contend that the financial interests register 
protects the position of a Member.  The same argument could be 
made for the gifts register.  As a receipt of a gift or hospitality is likely 
to have occurred by the time an issue is under consideration, the 



obligation to disclose should cease after one year following the 
receipt of that gift or hospitality.  After that period any influence likely 
to be created by the offer of the gift would be meaningless and in any 
event, it may be that Member would not be able to recall having 
received such gifts after a five-year period.  It is important that receipt 
of a gift should remain on the register.  

 
3.5 Question 5 - Does the proposed text relating to friends, family 

and those with a close personal association adequately cover 
the breadth of relationships which ought to be covered to 
identify the most likely people who might benefit from decisions 
made by a member, including family, friends, business 
associates and personal acquaintances? 

 
 Suggested response – Whilst the addition of the phrase “close 

personal association” will help clarify the definition of a personal 
interest to include matters affecting a range of personal, business and 
professional associates as well as people who would specifically be 
termed as “friends”, the omission of the definition of “family” leaves 
the Code much less precise than before. Would this relate to the 
Member’s household, irrespective of blood relationship or is it blood 
relatives even if living separately? Why not re-insert the word 
“relative”?   

 
3.6 Question 6 - Would it be appropriate for new exceptions to be 

included in the test as additions to the list of items which are not 
to be regarded as prejudicial? 

 
 Suggested response – Yes – This provision also should be extended 

to cover the taking out of insurance as well as granting of an 
indemnity but a caveat could be added to say that this does not apply 
where the indemnity affects the member to a greater degree than 
other members.  It would clearly be inappropriate for a member to 
grant him or herself an extensive indemnity or take out a specific 
insurance just for his or her own personal protection from liability.  It is 
also considered sensible to amend the Local Authorities (Code of 
Conduct) (Local Determination) Regulations to allow a member to 
attend a hearing of a Standards Committee into his or her conduct in 
order to be able to defend himself or herself.   

 
3.7 Question 7 - Is the proposed text, relaxing the rules to allow 

increased representation of meetings, including where members 
attend to make representations, answer questions or give 
evidence, appropriate? 

 
 Suggested response – Yes – However, in the past difficulties have 

arisen in the interpretation of the Code in several areas.  The drafting 
of a new code should seek to avoid repetition of any instances where 
uncertainty can arise.  This is one such area.  The new Code fails to 
provide any definition of when a matter “relates to the financial affairs 
of the body”.  Could this be interpreted as the primary purpose of the 
matter affecting the financial affairs of the body or simply that the 
matter has some implications for the financial affairs of the Member.  
It also appears that reference to financial affairs would not cover 
cases where the proposal would affect the powers or existence of that 
body. 

 



 Similarly, this paragraph in the Code refers to the “determining of any 
approval, consent, licence or permission (in respect of Planning and 
Licensing) in relation to the body”.  This is rather a narrow 
interpretation and it might be sensible, for the avoidance of doubt, to 
provide that determination shall also mean granting, varying, 
amending, attaching conditions to, revoking and withdrawing such 
approval.  The Standards Board for England should also be 
encouraged to define other terms inherent in the proposed code ie. 
“lobbying” and “philanthropic bodies”.   

 
 New paragraph 9 (2) (b) (v) should also be extended to cover the 

taking out of insurance as well as granting of an indemnity with a 
caveat which states that this does not apply unless the indemnity 
affects the member to a greater degree than other members. (see 
also paragraph 3.6).   

 
 A question of interpretation also arises in the definition of the terms 

“public service interest”.  It might be difficult to determine whether a 
lobby group is public spirited or campaigning for the private 
advantage of its members.  A monitoring officer would have to 
exercise great care to ensure a member did not form his/her own 
lobby group, claim a public service interest exemption and vote on the 
matter on which he/she had a clear personal and prejudicial interest. 

 
3.8 Question 8 - Is there a better, more user-friendly way of ensuring 

the text is gender-neutral, for example, would consultees 
consider that amending the wording to say “you” instead of  “he 
or she” or “him or her” would result in a clearer and more 
accessible code for members? 

 
 Suggested response – this would seem to be a reasonable way to 

make the text gender-neutral and appropriately reflects the 
terminology used in up-to-date publications. 

 
3.9 General Comments 
 
  The Committee is invited to make any other observations and may 

wish to highlight that it could be considered equally important for 
Members to declare personal and prejudicial interests and to 
withdraw from informal meetings such as briefings and meetings with 
Officers of the authority as it is for formal meetings.  It could be made 
clear that the definition of “meeting” should mean any meeting with 
other members or with officers of the authority which is arranged by 
or on behalf of the authority.  Members may also recall their previous 
comment that the ten general principles be incorporated as a 
preamble to the Code of Conduct.  At that time, the Committee were 
of the view that the principles represented a standard to which a 
Member should aspire and would help to provide a context for the 
rules of the Code itself.  The Committee might wish to reiterate its 
previous views that the general principles should act as a preamble to 
the draft code in order to identify the relationship between the general 
principles and the Code of Conduct. 

 
4. RECOMMENDATION 
 
4.1 Accordingly, the Committee is  
 
 RECOMMENDED 



 
   to approve the suggested responses to the consultation paper 

on behalf of the District Council adding any additional 
observations they may consider to be appropriate. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
BACKGROUND INFORMATION 
 
A revised model code of conduct for local authority members – published by 
the Department for Communities and Local Government in January 2007. 
 
 
Contact Officer: Christine Deller, Democratic Services Manager - 

   Tel:  (01480) 388007. 


